Yaygın olarak cevizin kalp ve damar hastalıklarını engellediği bilinmektedir. Uzmanlar öğünlerden sonra veya öğün aralarında bir miktar ceviz yenilmesinin damarların tıkanmasına neden olan yağlı besinlerin verebileceği zararlara engel olduğunu söylemektedirler. Yine içerisinde bulunan antioksidanlar sayesinde kalp hastalıklarına karşı vücudu korur. Günde ortalama 4-5 ceviz yiyen kişi vücudun gereksinimi olan omega 3 yağının %85’ini, demirin %20’sin, manganezin %43’ünü ve triptofan’ın %17’sini almış olur. Yaklaşık 45 g kalori içerdiğinden dolayı oldukça yüksek kalorili olan ceviz aşırıya kaçmadan tüketilmelidir.
Günlük 4-5 tane ceviz tüketimi damarların çevresini temizler ve genişlemelerini sağlar. Kötü kolesterol (LDL) yükselmesine engel olur ve kalp hastalıklarına yakalanma riskini de azaltır.
Yemekten hemen sonra kan şekerinde ani yükselmeler meydana gelmektedir. Ceviz tüketmek kan şekerini makul seviyelerde kalmasına yardımcı olmaktadır. Özellikle diyabet hastaları için önemli olan bu konuda öğünle birlikte ceviz tüketimi tavsiye edilmektedir.
Cevizin doğrudan doğruya kanser hastalığını tedavi ettiği söylenemez. Fakat düzenli tüketimi ile kanser hastalığına neden olan faktörleri ortadan kaldırdığından dolayı yakalanma riskini azaltmaktadır.
Omega 3’den bahsetmişken cevizin cilde faydasından da bahsetmek gerekir. Omega 3 ve zengin bakır içeren ceviz ciltteki hücrelerin canlı kalmalarını ve cildin elastikliğini artırır.
Ve tabi ki beyine faydası. Görüntü olarak beyine benzemesi ile de kendini belli eden ceviz beyin için son derece faydalıdır. Ceviz E ve B6 vitaminleri ile birlikte linoleik içerdiğinden dolayı sinir sistemine katkı sağlar. Stres azaltıcı özelliğiyle birlikte anti depresan görevini de üstlenir.