Kış aylarının vazgeçilmezi olan portakal sulu ve lezzetli olması sebebiyle ülkemizde bolca tüketilen bir meyvedir. İster dilimleyerek yiyin ister suyunu sıkarak için bu vitamin deposu besinin faydalarından bir şey kaybetmezsiniz üstelik kabuğu ile de keklerinize aroma ve lezzet katabilirsiniz. Fayda demişken C vitamini kaynağı olan portakalın soğuk algınlığına iyi geldiğini hepimiz bilmekteyiz. Bu yazımızda portakalın yaygın olarak bilinmeyen faydalarına değineceğiz.
Portakal içerisinde sadece C vitamini değil, B vitamini, magnezyum, kalsiyum, lifler ve doğal şeker açısından da zengin bir meyvedir. Çok yüksek bir antioksidan seviyesi vardır ve birçok hastalığı önlemesiyle bilinir. Gün içerisinde düzenli olarak 1 veya 2 portakal tüketirseniz: (uzmanlar özellikle sabah kahvaltılarınızda bir bardak portakal suyu içilmesini öneriyor)
- İçerdiği yüksek C vitamini sayesinde bağışıklık sisteminizi güçlendirir, hastalıklara karşı korur, enerjik ve sağlıklı olursunuz.
- Yüksek antioksidan barındırır. Bu sayede vücudunuza yerleşmeye çalışan zararlı maddeleri yok eder. Ayrıca anti aging (Yaşlanma karşıtı) etkisiyle de cilt güzelliğinizi korur.
- Vücuttaki toksinleri temizlemesiyle kolajen onarımı sağlar. Eklem ve kemik ağrılarını azaltır ve eklem iltihabı oluşmasını önler.
- Aç karnına içilen portakal suyu bağırsakların daha hızlı çalışmasını sağlar, ayrıca böbreklerin daha aktif çalışmasını destekleyerek vücutta ödem birikmesini engeller.
- Anemi gibi kansızlık problemleri yaşayan kişilere bol miktarda portakal tüketimi tavsiye edilir. Portakal kan hücrelerinin artmasını sağlar.
- Yüksek lif özelliği sayesinde metabolizmayı düzenler, insülin direncini düşürür ve kilo vermenize yardımcı olur. Her gün düzenli olarak içilen portakal suyu, obeziteye yakalanma riskini %14 oranında azaltır.
- Kan sulandırıcı etkisi ile damar tıkanıklığı tedavisinde etkilidir ve kalp sağlığınızı korur. (Eğer kan sulandırıcı ilaçlar kullanıyorsanız doktor kontrolünde portakal tüketiniz.)
- Portakal içeriğinde bulunan A vitamini sayesinde göz sağlığını korur, gözde sarı leke oluşumunu engeller.
Tüm bu bilgiler ışığında artık daha bilinçli şekilde tüketeceğimiz ve tüketmekten mutluluk duyacağımız portakalı uzun seneler boyunca hayatımızdan çıkaramayacağız.