Hindistan cevizi, kinoa, siyah pirinç, matcha çayı… Her sene beslenme trendlerinde biriyle karşılaştık. Bugüne kadar pek çok besin trendinin kısa bir süre içerisinde gelip geçtiğine şahit olduk. Ancak öyle bir mucizevi besin var ki önemi ve popülerliği her sene artıyor, giderek yaygınlaşarak yemekten, bakım kremlerine kadar pek çok alanda kullanılıyor. Mucizenin adı avokado. Pek çok bilim insanının üzerinde araştırma yaptığı, doktorların hem fikir olduğu ve diyetisyenlerin asla vazgeçmediği besin olan avokado son yılların en faydalı besinleri arasında öne çıkmaktadır. Ketojenik diyet türü beslenme listelerinde karşımıza sıkça çıkan avokado aynı zamanda vegan beslenmede hem besleyici hem sağlıklı hem de lezzetli bir besindir. Vegan beslenmeye başlangıç sürecinde avokado en büyük yardımcılardan birisi olmanın yanı sıra yapılan araştırmalar gösteriyor ki avokado yenilen diğer sebzelerden alınan besin miktarını da artırıyor.
Faydalarından bahsetmeden önce anavatanı Meksika olan bu meyveyi alırken nelere dikkat etmeniz gerektiğinden bahsetmek gerekir çünkü lezzetini anlamak için olgunlaşmasını beklemek gerekmektedir. Kabuğu yeşil, yenen kısımları beyaz ve iri çekirdekli olan avokado tam olgunluğa toplandıktan sonra erişir.
Hemen tüketmek için satın alıyorsanız yumuşak olanı tercih etmeniz gerekmektedir. Eğer birkaç gün sonra tüketecekseniz sert olanı tercih etmeniz gerekir. Bir dipnot bilgi eklemek istiyorum eğer aldığınız avokado sertliği hala geçmemiş ise bir kese kağıdının içine elma ile birlikte muhafaza ederek yumuşatabilirsiniz.
Peki avokadoyu mucizevi kılan şey nedir?
İçerisinde sağlıklı ve besleyici yağlar, lifler, folik asit, A vitamini, K vitamini, C vitamini, E vitamini, B6 vitamini, potasyum ve magnezyum bulunur. Orta büyüklükte bir avokadonun yarısı yaklaşık 120 kaloridir. Yüksek kalorili olması sizi korkutmasın her kalorisi yüksek ürün zararlı değildir. Avokado içerdiği sağlıklı yağlar, lifler ve fitokimyasallar ile metabolizmayı hızlandırır ve kilo vermeyi kolaylaştırır. Bu nedenle ketojenik diyetlerin öne çıkan meyvesidir. Besin değerleri oldukça yüksek olan avokadonun faydalarını ise şu şekilde sıralayabiliriz:
Diğer meyvelere kıyasla sağlıklı yağ açısından oldukça zengin bir meyve olan avokado, içerisinde bulunan çok sayıda antioksidan sayesinde bağışıklık sistemini korur ve güçlendirir.
İçerisinde bulunan vitaminler ve fitokimyasallar kanser hastalıklarına karşı koruyucu etkiye sahiptir. Klinik çalışmalarda fitokimyasalların kanser gelişimini bastırdığı ve normal hücreleri kanser hücresinden koruduğu gözlemlenmiştir.
C vitamini, E vitamini, K vitamini, potasyum, magnezyum ve B1, B2, B3, B5, B6 ve B9 viraminleri bakımından zengin olan avokado göz, cilt ve saç sağlığına iyi gelir.
Hormonların düzenli çalışmasını sağlayarak diyabet, obezite ve kolesterol gibi hastalıklara yakalanma riskini azaltır.
Genellikle kahvaltıda yumurta ile birlikte ya da sandviçlerin içinde tüketilmesi yaygın olsa da %75 yağ içermesi, yumuşak tadı ve kremamsı dokusu ile tatlılarda da yağ yerine avokado kullanılmaktadır.