loading, please wait...
NEDEN PİRİNÇ?

NEDEN PİRİNÇ?

Türk mutfağının vazgeçilmezlerinden biri olan pirinç Dünya’da tahıllar içerisinde buğdaydan sonra en çok tüketilen ikinci üründür. Kökeninin Uzakdoğu olduğu tahmin edilen pirinç içerdiği vitaminler bakımından oldukça değerlidir. Besin değeri olarak;

  • %80 karbonhidrat
  • %7 Protein
  • %2 yağ
  • 10 mg kalsiyum, 0,9mg demir, 0,08 mg B1 vitamini (Tiamin), 1,6g Niasin, 94 mg fosfor, 92 mg potasyum, 0,3 g posa içerir.

Dengeli bir beslenmenin ayrılmaz bir parçasını oluşturan pirinç karbonhidrat miktarı bol olduğundan dolayı vücuda enerji kaynağıdır. Karbonhidratların vücut tarafından metabolize edilmesi ve yakılarak enerjiye dönüştürülmesi açısından birinci sırada gelir. Bu yüzden ağırlık antrenmanı yapan sporcular tarafından bolca tüketilir. Diğer faydalarını sıralayacak olursak;

Zararlı yağ, kolesterol ve sodyum içermez. Bu yüzden dengeli bir beslenme için önemlidir. 

Sebze ve salatalarla birlikte tüketildiğinde kan şekerinin hızla yükselmesini engeller.

Pirinci diğer besin maddelerinden ayıran bir diğer faydası ise hiçbir alerjen madde içermemesidir. Küçükken annelerin pirinç unundan muhallebi yapması da buradan gelmektedir.

Glüten içermez. Bu sebeple çölyak hastaları rahatlıkla kullanabilir.

Sanılanın aksine tek başına şişmanlatmaz. Vücut ihtiyacı olan enerjiyi aldığında ve harcadığında kilo almaz. Her tüketirseniz tüketin ihtiyaç fazlası aldığınız enerji şişmanlığa sebep olur.

İçerdiği bol potasyum ve azot ile kan basıncını dengeler. Bu yüzden hipertansiyon ve böbrek hastalarının tüketilmesi önerilir.

B vitamini açısından zengindir. B vitamini vücudun enerji üretmesinde kullanılan protein ve yağların kullanılması için gerekli olan yardımcı enzimlerin çalışmalarında etkilidir.
Besleyici ve hazmı kolay olduğundan hastalar için kullanılmaktadır. Özellikle kabuksuz pirinç lif içeriği çok az olduğundan dolayı ishal tedavisinde sıkça kullanılır.

Tüm faydaları ile birlikte ekonomiktir ve çocukların en sevdiği besin arasındadır.