Beyaz renkli çiçekleriyle dikkatleri üzerinde toplayan badem ağaçları, ülkemizde özellikle Akdeniz Bölgesinde bolca yetişmektedir. Son derece sağlıklı bir besin olan badem çiğ olarak tüketildiğinde vücuda birçok faydası vardır. Yüksek kalori değerine sahip olmasına rağmen diyet programlarının vazgeçilmezlerinden biri olan badem, iştahı kontrol etmeyi sağladığı için kilo vermeyi destekler. Elbette tek faydası bu olmayan bademin diğer faydalarını öğrendiğinizde bu sağlık deposu besini öğünlerinizden eksik etmeyeceksiniz.
İçerisinde tekli doymamış yağ asitleri, lif, antioksidanlar, magnezyum ve kalsiyum gibi mineralleri barındıran badem, sağlık açısından pek çok fayda sağlamaktadır. Düzenli olarak tüketildiğinde vücudunuza sağladığı önemli faydaları şu şekilde sıralayabiliriz. Kalp hastalığı riskini azaltıyor, damar sertliğini önlüyor.
Yaygın bir şekilde rastlanılan kalp-damar hastalıkları, kandaki kötü kolesterol seviyesinin yüksek olması ile ilişkilendiriliyor. Günde yaklaşık 15-20 adet badem yenmesi, kandaki LDL (kötü kolesterol) seviyesini belirgin bir şekilde düşürüyor ve buda kalp hastalığına yakalanma riskinizi düşürüyor. Ayrıca badem E vitamini içeriği ile damar sertliğini önlemeye de yardımcı olmaktadır.
Kan şekerini düzenliyor, kan basıncını düşürüyor
Meyveler karbonhidrat ve früktoz olarak bilinen doğal bir tür şeker içerirler. Meyve gibi doğal şeker içeren yiyeceklerin yanında badem tüketilmesi kan şekerinin ani yükselmesini engeller.
Badem içeriğindeki magnezyum ile magnezyum eksikliğinin giderilmesine yardımcı olur. Yapılan araştırmalar magnezyum eksikliğinde kan basıncının yükseldiği ve hipertansiyona neden olabileceğini ortaya koymaktadır.
Cildi koruyor ve saçları besliyor
Güneşten gelen ultraviyole ışınlar ile oksidatif stres cilde hasar verip erken yaşlanmaya sebep olurken, badem içerisinde bulunan E vitamini antioksidan içeriği ile serbest radikaller ile savaşarak cildi korumaktadır.
Bir diğer faydası ise her gün düzenli olarak bir avuç badem tüketildiğinde saçların ihtiyacı olan vitaminler karşılanır ve saçlara canlılık katılır. Yapılan araştırmalar saçların kırılmaması ve uzaması için gerekli olan magnezyumun %25’i günde bir avuç badem tüketildiğinde karşılandığını göstermektedir.
Zayıflamaya yardımcı oluyor ve kabızlığa iyi geliyor
Yağ ve kalorisi yüksek olmasına rağmen gün ortasında tüketilen bir avuç badem günün geri kalanında açlık hissi vermez.
Badem yağ ve posa bakımından zengin olması bağırsak kasları için son derece faydalıdır. Tekli doymamış yağları ile bağırsak kaslarının kasılıp gevşemesine yardımcı olmanın yanı sıra posa bakımından zenginliği ile de bağırsağa su çekerek bağırsak hareketlerini artırmaktadır.
Kemikleri güçlendiriyor
Kemik sağlığı için önemli olan kalsiyum ve magnezyum içeriği ile badem, özellikle süt ve yoğurt tüketmeyen ya da vegan kişiler için tüketilmesi önemlidir.
Tabi tüm bu saydığımız faydalar bademin çiğ ve sınırlı tüketilmesi (bir avuç, 15-20 adet) ile sağlanmaktadır. Tuz ve yağda kavrulmuş bademler vitamin ve mineral bakımından daha fakir olmakla beraber vücudunuz için sağlıksız yağ tüketimine ve aşırı tuz tüketiminin getirdiği sağlık problemlerine yol açabilir.