loading, please wait...
YUMURTA VE DİYABET ARASINDAKİ İLİŞKİ

YUMURTA VE DİYABET ARASINDAKİ İLİŞKİ

Yumurtasız bir hayat düşünemezsiniz ancak yıllar içinde yapılan tutarsız araştırmalar sık sık gündeme şu soruyu getirdi: ‘’Yumurta yemek sağlığa zararlı mı? Yumurta kalp hastalığı ve şeker hastalığına yol açar mı? Özellikle tip 2 diyabet hastaları için belirsiz önerilere yol açan bu durum, yapılan son araştırmalar ile birlikte sağlıklı bir beslenmenin olmazsa olmazının yumurta olduğunu göstermektedir.

Finlandiya’da yapılan bu yeni araştırma haftada 4 yumurta yiyen erkeklerde diyabet riskinin haftada bir yumurta yiyenlere göre daha düşük olduğu belirlendi.1 42-60 yaş aralığındaki 2332 kişinin ortalama 20 sene izlenmesi amacıyla geliştirilen araştırmada 432 kişide diyabet geliştiği ve haftada 4 yumurta tüketen İnsanların haftada bir yumurta tüketen insanlara göre %38 oranında daha düşük diyabet riskine maruz kaldığı bildirildi.
İsveç’te Lund Üniversitesi tarafından yapılan araştırmada da tam yağlı süt ürünleri tüketiminin tip 2 diyabet riskine yakalanmayı %23 oranında azalttığı bildirildi.2 Araştırma İngiliz basınında ‘’Yumurta ve tam yağlı süt ürünleri yemek diyabet riskini azaltıyor’’ (Eating eggs and high fat dairy products reduces diabetes risk)2 başlığı ile geniş bir yer tuttu.

Peki yumurta tüketmek bunu nasıl sağlıyor? Sağlıklı bir yaşamın temelinde yer alan yumurta hakkında her şeyi biliyor muyuz? Gelin biraz derine inelim.

Yüksek protein kaynağıdır
Yumurtalar yüksek birer protein kaynağıdır. Protein bakımından zengin gıdalar glikoz emilimini yavaşlatır ve vücudunuzun açlık seviyesini uzun süre boyunca korur. Bu yüzden sağlıklı bir diyet menüsünün olmazsa olmazıdır.

Kan şekeri seviyesini korur
Karbonhidratlar kan şekeri sevilerini hızla yükseltir ve normal seviyelerine döndüklerinde tekrar vücutta açlık hissi oluşturur. Oysa karbonhidrat içermeyen ve protein açısından zengin olan yumurta kan basıncını kontrol etmek için ideal bir kahvaltı gıdasıdır.

Vitamin
Vitamin ve kalsiyum gibi temel mineraller bakımından zengin olan yumurtalar şüphesiz iyi bir besin kaynağıdır. Yumurta sarısı biyotin içerir ve saç, cilt ve tırnaklar için faydalıdır. Ayrıca insülin geliştirmede önemli bir rol oynar. Tip 2 diyabet riskini azaltan D vitamini bakımından da mükemmel bir tedavi yöntemidir.

Omega 3 yağ asitleri
Tavuktan üretilen yumurtalar (Piliç değil) omega 3 yağ asitleri bakımından zengindir. Özellikle tip 2 diyabet tedavisinde önemli bir yardımcıdır.

Tabi saydığımız tüm bu faydalar GDO veya herhangi bir kimyasal içermeyen, hormon antibiyotik gibi ilaç enjekte edilmeyen organik sertifikalı yumurtalar ile sağlanmaktadır. Neyse ki YMRT farm ve YMRT Garden sayesinde doğal yaşam alanlarında yetişen tavuklar ile organik yumurtalara ve %100 gıda güvenliğine sahip ürünlere ulaşımımız çok kolay!

Her şeyde olduğu gibi bir şeyin fazla tüketilmesi vücut üzerinde zararlı etkilere neden olabilir. Anne sütünden sonra en kıymetli protein kaynağı olan yumurta içerdiği doymamış yağ asitleri sebebi ile sanıldığının aksine kolesterolü yükseltmez. Bu nedenle kahvaltılarda, çorbalarda, salatalarda yer verilebilir. Günde 1 yumurta tüketmenin sağlığa olumsuz bir etkisi yoktur.

Siz yumurtanızı nasıl tüketirsiniz?

1. http://ajcn.nutrition.org/content/early/2015/04/01/ajcn.114.104109.abstract
2. http://www.independent.co.uk/life-style/health-and-families/health-news/eating-eggs-and-high-fat-dairy-products-reduces-diabetes-risk-10155460.html